Stora Tectylpriset

På bilden från vänster, Hasse Burvall, Dan Fagerlund, pristagaren Roger Schwalbe och Sten Skiöld. Saknas på bilden, Tomas Bernström.

Bild: Staffan Claesson


Yster och samtidigt stilfull och solenn utdelning av Stora Tectylpriset 2018


Så genomfördes då det så många åstundat, den högtidliga utdelningen av Det stora Tectylpriset 2018. Spänning låg i luften, fast alla ju faktiskt visste vem den rättmätige vinnaren var; Roger Schwalbe.


Pompan var stor, så även ståten. Efter femrättersmiddagen lättade dock stämningen upp en smula. När väl det var dags för överräckandet av det traditionsenliga priset kan man med fog säga att honoratiores lättat något på kragar och korsetter. De välklädda kvinnorna och männen närvarande vid ceremonin visade att även kulturelitens representanter har en mer avslappnad

sida - om än för det mesta väl dold.


Pristagaren själv, sir Schwalbe, bjöd generöst på sig själv och sina rika erfarenheter. Andäktigt lyssnade publikum och tystnaden när han talade var total.


Tectylakademins ledamöter, var av en (Tomas Bernström) tyvärr hade förhinder, delade också med sig av allt de har att ge efter många års arbete med att var år sedan 2018 finna den rätte. Det gick inte att ta miste på deras glädje över att ha valt en pristagare, sannolikt den förste sedan priset instiftades, som ingen - säger ingen - haft några invändningar emot. I vimlet under aftonen syntes även Staffan Claesson, välkänd fotografprofil och kändiskännare. Bilagd bild kommer från hans skarpa objektiv. Tack Staffan!


- Allt som allt en synnerligen lyckat afton och prisutdelning, avslutar Tectylakademins fullständige sekreterare. Få är väl de som har någon invändning mot detta konstaterande.


Vissa av oss ser redan fram emot vem som kan bli den lycklige 2019!!!!

Det stora Tectylpriset 2018 tilldelas Roger Schwalbe


"För Uppsalas musikkulturliv gagneliga gärningar under det gångna året"


Nu när svenska akademin är på dekis och ägnar sig åt inbördes intrigerande och maktkamp framstår kulturinstitutionen Tectyl som en garant för oomtvistad integritet, god vandel och ett oomkullrunkeligt sinne för snille och smak.


I och med att akademin i år inte delar ut något Nobelpris i litteratur har nu medias blickar riktats mot Det stora Tectylpriset i stället. Detta anrika och prestigefyllda pris som har delats ut i obruten följd till värdiga kulturbefrämjare ända sedan 2018.


I år har den samstämmiga juryn valt att tilldela priset till en musikant och tillika fotograf vid namn Roger Schwalbe. Ett bekant ansikte för många av oss som utövar musik och äntrar de få scener som finns i den eviga ungdomens stad.


Juryns motivering:

"Roger Schwalbe har med sällan skådad outtröttlighet och entusiasm febrilt frekventerat musikevenemang i Uppsala med omnejd. Med sig har han sin kamera och förevigar med

den samma medelst stillbilder och videor artisterna och musiken vid evenemangen.

Som om inte detta vore nog exponerar han sina bilder och videor på sociala medier, exempelvis Ansiktsboken. Genom denna gärning sprider Schwalbe färska kulturyttringar till en månghövdad skara, i en i övrigt medialt andefattig stad, och visar att det i Uppsala ändå finns en sjudande och brokigt rik musikkultur. Genom dessa gagneliga gärningar främjar Schwalbe stadens kulturliv.”Prisceremonin kommer att ske under högtidliga former i stora Tectylsalen vid Tectyls huvudkontor i Uppsala. Närvarande, förutom press och övrig media, är givetvis Tectyl-akademiledamöterna, det vill säga de legendomspunna stjärnorna i bandet, samt en mängd bemärkta kulturprofiler.


Tectylakademins fullständige sekreterareSten Skiöld

www.tectylrock.se


Corrodere non necesse est